Jennifers träning

Träningsdagbok och tankar om träning och kost!

Vikten av att vila

Publicerad 2014-06-29 12:09:00 i Träning,

"Vila" är bland det fulaste ord jag vet, tänker jag grinigt. Lite som att Skalmans fulaste ord är "skynda". Men den gör gott och den Behövs! ... Förresten är nog "skadad" det fulaste ord jag vet!

Det finns tre saker som gör att god träning ger önskat resultat. Träna. Ät. Vila. Om ett av de här tre benen du står på viker sig så rasar du ihop. Om du tränar för mycket, äter för mycket eller vilar för mycket så blir det inte bra. Eller för all del gör något för lite. För lite vila förstör dina träningsresultat. Men det handlar inte bara om att sitta ner. Vilan ska vara avkopplande. Kroppen har inte vilat bara för att den suttit ner. Stillasittande men stressad är inte vila. Man måste lära sig att vila på riktigt. Sova gott. Slappna av. Stressa ner. Hjärnan och kroppens hormoner ska också vara i viloläge. Pressfritt.

Idag skulle jag sprungit ett långpass till. Det kallas "back-to-back" när man kör långpass dagarna efter varandra. Det skapar, som vi säger i ultravärlden, pannben och uthållighet. Jag skulle springa 18 kilometer i terräng. Men höften vill inte riktigt vara med. Den fick nog av 20 kilometer igår. Men okej, jag hade kanske kunnat. Kanske. Kanske hade höften varit okej med 18 kilometer, kanske med fem. Kanske inte alls. Jag vill inte chansa. Det är här det svåra kommer in; När ska man vila och när ska man träna enligt schemat? Jag är ju en förespråkare av plan. Långsiktig. För att nå sina mål. Vara förberedd. Vara skadefri. Men samtidigt måste jag, för att kunna följa planen hela vägen, lyssna på kroppens signaler. Orkar höften? Gör det mer skada än nytta att dra med den ut? Så. Jädra. Svårt!

Så jag tar det säkra före det osäkra i det här läget. Ultravasan är om 55 dagar. Jag har inte tid att dra på mig en skada. Då kan jag vinka hejdå till resten av planen och loppet också. Nio mil i terräng är inget man bara "gör". Jag måste träna. Jag har inte tid med höftskada värre än det jag redan har. Höften kanske hade orkat - men är det värt skaderisken? Idag fick svaret bli nej.

Morgondagens planerade vila tar jag idag. Dagens planerade långpass blir 5-10 km morgonjogg imorgon. Idag har jag istället rullat. Rullat, masserat, legat på spikkudde och rullat ännu mera. Jag har legat på soffan och vilat. När jag väl bestämt mig för att vila är det bara att släppa långpasset ur hjärnan och slappna av. Ångest över ett missat pass är inte att vila! Och så har jag ätit glass. Nej, glass ingår inte i planen. Men träna, äta, vila är också mentalt. Jag vill inte ha mitt liv fullt av förbud och måsten. Jag sköter mig oftast hyfsat. Förhoppningsvis tar det mig hela vägen fram till Mora!

 Vilodag. Rulle, spikkudde och PS3.

Träningsdagboken 26-28 juni 2014

Publicerad 2014-06-28 17:08:00 i Träning,

Axlar, mage, rullfredag, långpass

I torsdags började jag dagen med ett pass för axlar och mage på gymmet. Jag la på lite övningar på magen eftersom ben- och magpasset numera är bara ben. Snyggast outfit av de tre personer som var på gymmet hade jag i alla fall...

 
 På väg till jobbet stannade jag på underbara Juicekällan.

På kvällen hade vi sommarmys med jobbet. Picknick och kubbspel i Slottsskogen. Underbart värmande kvällssol! Sen middag och jag kom hem långt efter my bedtime.

Fredagen var vilodag. Den planerade yogan bokade jag av på morgonen. Allt jag ville var att sova resten av dagen. Gick såklart ändå till jobbet. Öste på och åkte hem, helt slut. Efter middagen myste jag i soffan en stund. Fick leverans av femton kilo ekologiskt, viltbetes- och närproducerat nötkött. Frysen är så att säga full. Provade mina nya, fina skor. Båda satt rätt skönt. De till höger är en modell jag haft förut och älskat. De till höger är en ny modell. Får se hur de känns att springa i...

 Blåa Asics!

Sen fick jag tråkigt. Jag la mig på en nyinköpt "rulle". Foam roller. Här låg jag och rullade höger höft i ungefär en timme... Det är både skönt och smärtsamt och lite knepigt att få till. Men det gick bra. Höften kändes lite smidigare efteråt. Mörbultad, men smidigare.

 Rulla, rulla, rulla...

Idag vaknade jag vid sju. Gick inte upp förrän halv nio. Jag behövde helt klart sova ut. Tog mig upp, åt frukost och gick sen iväg till gymmet. Körde slut på ryggen och triceps. Hittade även chinsmaskinen! Letade efter den förut utan att hitta den, men så plötsligt har den uppenbarat sig. Nu ska jag bli kung på chins!
Sen gick jag hem igen. Åt pannkakor och skruvade upp vårt nya matbord. Nu kan både jag och sambon vara i köket samtidigt - även om diskmaskinen är öppen!
Sen var det liksom dags. Långpass. Hua! Mest bara olustkänslor. Vill inte, vill inte, vill inte. Men äh. Höften kommer säkert ändå att ge upp efter en mil...
Stack iväg. Långsamt. Försökte hålla mig på sexminuterstempo. Funkade bra de första två kilometerna men sen var kroppen varmare så jag pendlade mellan 5:50-5:40 hela vägen. Kom jag under 5:45 var det jobbigt men jag hamnade väldigt sällan över 5:50. Kom hem på precis 20 kilometer. Höften började jag känna av vid 13 km men den gjorde inte ont. Det kändes såklart värre och värre ju längre jag sprang men jag hade ändå inte direkt ont när jag kom hem. Körde en kvarts yoga för höfterna. Nu knäpper de lite läskigt och jag ska nog rulla lite ikväll också. Jag tror att det gör nytta!

Jag testade nya Asics GT 1000. Ja, jag hade nya skor på långpass. Var hyfsat säker på att de skulle funka och de kändes precis som jag trodde. Provade även ett nytt vätskebälte, istället för ryggsäck. Satt förvånansvärt bra! Hade dock behövt fylla flaskan helt. Fick springa utan vatten den sista halvtimmen. Ingen panik, men något att komma ihåg framåt. Också alltid med på löpning: Västtrafikkort och kontanter. Ifall man springer förbi en korvmoj eller så... Alltid bra att ha!

 

 Hemma!

Jag har nu tagit världens längsta dusch och ätit lite yoghurt med frukt och, uppenbart, bloggat. Resten av kvällen ska jag inte göra ett endaste dugg! Bara ligga i soffan och kolla på dålig TV. Få sambon att laga middag till mig. Kanske rulla då, när jag får tråkigt...

Träningsdagboken 25 juni 2014

Publicerad 2014-06-25 20:45:00 i Träning,

Legday - och transportlöpning

 

Jag vaknade vid 4:10. Hua, så tidigt! Tog mig upp och fick i mig kaffe och BCAA. Sen var det "bara" att gå till gymmet. Benmos stod på menyn.

Utfall, enbensböj i smithmaskin, finnen, soumosquats och marklyft. Bland annat. Bara tunga grejer. Bara rumpa och ben. Och stretch av höften när allt var klart. Jag upptäckte att höften "tar i" när jag går ner djupt i en benböj. Som om höften inte vill krympa ihop. Den tar emot både i sträckt och hopklämt läge. Inte okej, kära kroppsdel! Inte heller okej att gymmet inte hade någon AC igång. Svettfest...

 Oklart om jag har fått större lår eller mindre rumpa på senare år

Sedan jobbade, jobbade, jobbade jag.

När det var dags att sluta jobba tog jag på mig mina nya Hoka One One och sprang hem. Första testet av de här "buffalolöparskorna". Såhär tycker jag efter fem kilometer;

De är verkligen dämpande! Sköna för knäna. Jag fick lite svårt att koppla på rumpan i steget. Nästan som att skorna gjorde jobbet åt mig. Jag fick lite skav här och där men det kanske var strumporna som var knölade. Det kan också vara så att de är någon halv storlek för stora. Faktiskt. Men jag ger dem en chans till. Jag tror att de kan vara bra för de långa passen på asfalt. Fast de långa passen ska ju faktiskt inte göras på asfalt längre. Jag ska bli skogsmulle fram till vasan!

 Hoka One One

Nu håller jag på att frosta av frysen. Äter skräp till middag - igen! Jag måste skärpa till mig snart. Men herregud så hungrig på skräp jag blir av att köra hårda eller dubbelpass - eller båda! För att inte bara, bara, bara äta skräp har jag lagt till spenat och tomater. Bättre än inget?

Om

Min profilbild

Jennifer

Tränar, främst löpning och styrka. Jag vill öka distans, hastighet, springa off-trail och bli superstark.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela