Jennifers träning

Träningsdagbok och tankar om träning och kost!

Piller mot stress?

Publicerad 2015-03-17 12:11:00 i Träning,

Oh dear Lord, vad det stör mig!

I morse såg jag en reklamfilm för piller mot stress. Det får mig att känna sorg, hopplöshet och frustration på samma gång. Det speglar vad som är fel med världen - "quick fix världen". Visst är människor lata av naturen, men är det en anledning att fortsätta vara lata? Vi tar bilen eller bussen överallt, vi lagar inte mat själva och finns det en hiss så tar vi den. Vi är så lata vi kan vara. Problemet är att vi kan vara lata. Och samma sak är det med piller mot stress. Det är den enkla vägen. Det är den lata vägen. Istället för att ta fighten med din chef, partner eller vad som helst som orsakar din höga stressnivå, så tar du ett piller. Eftersom det är lätt. Eftersom du är lat. Men det enda du ändrar om du gör det är kemikalier i hjärnan. Ditt liv kommer fortfarande att vara skit och stressigt.

Du behöver inte ett piller - du behöver ändra hur du lever ditt liv! Jag vet att det sista är mycket svårare än det första. Det kommer att kräva mer av dig att göra - men det är rätt sätt att göra det på. Det är det hållbara och långsiktiga sättet att göra det på. Det är det sätt som kommer att göra skillnad på riktigt.

Vill du verkligen vill leva ett liv som kräver piller för att du ska känna dig avslappnad? Vad hindrar dig från att ändra ditt liv? Varför förtjänar inte du ett bra liv utan piller? Va?

Jag är en labbråtta

Publicerad 2015-03-13 10:04:00 i Träning,

Ja, jag kommer att vara en labbråtta. De ska göra tester på mig. Forskare vid Göteborgs Universitet gör en undersökning om fettoxidation under fysisk aktivitet. Detta är en studie jag tycker är väldigt intressant. De ifrågasätter den gamla "kolhydrater är bästa energi för träning". Studien kommer att göras genom att analysera kvinnor (!), 20-40 år gamla och fysiskt aktiva minst tre gånger i veckan.

I eftermiddag ska jag ner till labbet och de ska mäta min kroppsvikt, min längd, maxpuls och min VO2 max *. Detta kommer att ske på en cykel och jag ska andas in i en mask. Det kommer förmodligen vara ganska smärtsamt. Jag har aldrig gjort ett test av min maxpuls eller VO2-nivåer men att vara på en hög puls är oftast inte en tupplur på stranden ... Det finns ett annat "problem" med denna studie; Jag hatar nålar. Ett blodprov från stick i fingret är fine men i den här studien måste jag göra riktiga blodprov, genom mina ådror! Mina händer blir svettiga bara av att tänka på det. Tangentbordet börjar bli lite halt ... Men det är något som jag är villig att genomlida för att få min VO2 max mätt och att hjälpa till med studien. Som jag sa tidigare är jag intresserad av resultaten av denna studie. Speciellt ultramaratonlöpare antas tjäna på att använda fett som energi, istället för socker, under träning och tävling. Men studierna som finns är för små eller osäkra för att dra riktiga slutsatser. Dessutom är denna studie gjord på kvinnor. De flesta studier görs på män. Det skulle vara intressant att se om det finns en stor skillnad i resultat mellan män och kvinnor.

Vad man har kunnat se i studier som denna är att ultralöpare och andra uthållighetsidrottare som redan äter en kost med mycket fett och lite kolhydrater har en högre fett oxidation än de som äter mycket kolhydrater. Det är som om de redan har lärt sina kroppar att använda fett som bränsle, medan människor som äter en massa kolhydrater inte har det. Jag äter ca 40% av mina kalorier i kolhydrater (ingen vetegluten sedan några veckor tillbaka), 30% protein och 30% fett. En genomsnittlig dag. Jag vet inte var det placerar mig.

* VO2-max är maximal syreupptagningsförmåga. Syreupptagningsförmåga mäts i enheten ml / (kg × min), det vill säga den maximala volymen syre i milliliter som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut. Bland män är medelvärdet 45 ml/(kg×min), bland vältränade idrottsmän inom uthållighetsidrott är värden uppemot 85-90 inte sällsynta.

Skövde 6h 2015

Publicerad 2015-03-08 17:14:00 i Träning,

Jag är inte riktigt säker på vad som hände, men jag sprang inte ens hela loppet.

Jag började riktigt bra. För bra. Jag visste det. Jag sprang för fort. Det kändes för bra. Jag kom ett maraton på 4h 5 min. Jag sprang 46 kilometer på 4h 30-35min. Men sedan insåg jag att jag inte skulle hinna till mitt mål på 60 kilometer och jag tappade huvudet. Jag kunde inte fokusera. Jag började gå. Jag började frysa så jag tog på min jacka. Jag var officiellt i gångläge. Jag kunde inte komma tillbaka. Jag försökte under ett varv, tack vare pepp från bekanta, men varken mina ben eller jag ville. Vi ville bara att loppet skulle ta slut. Jag är inte säker på vad som hände. Jag kunde ha ätit bättre. Jag kunde ha försökt kämpa mer, och försökt fokusera om
, även om jag inte skulle hinna 60 km. Jag antar att jag kunde ha gjort det. Jag hamnade på plats 20 (av kvinnorna). Jag kom 54 km. Det är två färre än förra året.
 
 

När jag gick och la mig i går kväll gjorde min rygg (erector spinae, latissimus dorsi eller trapeziusmuskeln nära ryggraden) sjukt ont. Speciellt i vissa lägen. Jag har vaknat hela natten, på grund av det. Men jag tänker inte säga att jag är skadad. Jag låter det vila, kör lite massage och stretching och sen får vi se vad som händer.

Om

Min profilbild

Jennifer

Tränar, främst löpning och styrka. Jag vill öka distans, hastighet, springa off-trail och bli superstark.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela