Jennifers träning

Träningsdagbok och tankar om träning och kost!

Utveckla dig själv

Publicerad 2014-07-21 14:25:00 i Träning,

- På ett ganska lätt sätt

Det finns så löjligt många val vi tvingas göra varje dag. Beslut vi måste fatta. Snabba och små,
stora och mer genomtänkta. Vi fattar dagligen beslut som vi kanske inte ens tänker på är beslut. Vi går samma väg som vanligt till jobbet. Vi borstar alltid tänderna med höger hand. Vi kliver alltid ut genom dörren med vänster fot först. Extremt små saker - fortfarande beslut. Skillnaden är att du inte aktivt bestämmer längre. Du tänker inte på det. Det mesta går ju på rutin. Se då till att ha en god rutin! Vid de tillfällen du vill utmana din hjärna, väcka nya tankar och kanske bli lite kreativ är det en god idé att göra såna här små, små vanor annorlunda.

Hjärnan gillar mönster och banor. Tankar går i banor. Du har banor och mönster i din hjärna. De här mönstren går oss ofta obemärkt förbi. "Vi är de vi är", eller hur? "Vi tänker som vi tänker och tycker som vi tycker." Sånt tycker jag är sjukt tråkigt och jag går inte med på det! Du lever ett helt liv på förhoppningsvis 70-100 år och det vore ju jäkligt tråkigt om du blev färdig som person vid 25 års ålder och sedan "bara är sån" resterande 45-75 åren. Visst känns det bra att ha hittat ett positivt mönster. Mina tankebanor är i regel väldigt trevliga och sköna att ha. Jag börjar någonstans på en positiv bana och stannar i den. Men det är inte speciellt utvecklande att vara fast i samma gamla bana.

Hjärnan behöver, precis som kroppen, utsättas för lite "obekväma" saker för att utvecklas. Precis som när vi börjar träna kroppen så kan det kännas som att den inte vill i början. "Kan vi inte ta en annan väg till jobbet idag?" kan ibland få som första svar "nej, ta den du alltid tar". Det är bekvämast. På så sätt kan hjärnan "sova" lite till. Men det är en god idé att utmana hjärnan på morgonen, speciellt om du är lite morgontrött eller trögstartad.
Gå en annan väg än den du brukar för att väcka hjärnan. Den tar nya intryck och börjar jobba. Det är liksom ett lätt sätt att göra det på.
På samma sätt funkar det med att borsta tänderna med fel hand, smöra en smörgås från fel håll (i mitt fall nedifrån och upp istället för uppifrån och ned) och annat som är bak-och-fram. Det tar självklart ett par sekunder extra, men det spökar till det i huvudet och kan sätta igång nya processer och kopplingar. Och det kan vi behöva ibland!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jennifer

Tränar, främst löpning och styrka. Jag vill öka distans, hastighet, springa off-trail och bli superstark.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela